Blog

Jeans van Levi’s

levis jeans denim

De Klaproos verkoopt een bescheiden deel van de Levi’s collectie jeans, maar daarnaast heeft deze multinational zich in de loop der jaren ook toegelegd op talloze andere mooie items zoals hoodies, t-shirts, blouses, tops en jassen. Dus als je Levi’s zoekt dan kun je in de webwinkel van De Klaproos wel een aantal aardige items tegenkomen. Veel Levi’s artikelen verloochenen hun afkomst niet omdat het logo in talloze variaties op de kleding prijkt.

In 1853 leefde California in de ban van de goudkoorts. Voor de 24-jarige Duitse immigrant Levi Strauss was dit de aanleiding om vanuit New York naar de westkust van de Verenigde Staten te verhuizen. Niet zozeer om zelf naar goud te zoeken, maar om handel te drijven met de talloze gelukszoekers. De groothandel van Levi verkocht ondermeer canvas voor tenten.

Toen bleek dat er onder de goudzoekers grote behoefte was aan stevige broeken liet hij van canvas een soort overall maken. De mijnwerkers waren tevreden over de broeken, maar klaagden wel omdat het canvas langs de benen schuurde. Levi speelde hier op in door uit Frankrijk een bewerkte katoen te importeren dat ‘serge de Nimes’ werd genoemd.

Jaren later kwam Jacob Davis, een kleermaker uit Nevada, bij Levi Strauss met het idee om klinknagels te gebruiken om de broeken te verstevigen. Davis wilde octrooi aanvragen, maar zocht een partner om het idee van de grond te krijgen. Strauss was enthousiast en op 20 mei 1873 waren beide mannen eigenaar van U.S. patent No.139.121. En die 20e mei heet dan ook de geboortedag van de ‘bluejeans’ te zijn.

Meer dan anderhalve eeuw later, een lange geschiedenis van innovatie en marketing, is de Levi’s spijkerbroek wereldwijd een begrip.

De namen die Levi’s aan haar kleding items geeft zijn overigens ook de moeite waard. Wat te denken van de blouse ‘essential western cool’ of de ‘Alina tie shirt amber’ en de broeken ‘501 crop tango beats’, ‘bootcut black sheep’ of ‘712 slim Paris cheers’.

Bij Levi’s zeggen ze maar zo: je draagt jeans, je leeft in Levi’s!