Blog

Trends zijn tijdelijk, een eigen stijl is voor het leven

jan jansen

De modetrends zijn tegenwoordig niet meer bij te houden. Het verdienmodel van de fast fashion industrie is op zo’n manier ingericht dat de consument elke dag iets nieuws zou moeten kopen. De trends zijn daarom van korte duur en de kwaliteit van de producten idem. Gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van, maar toch is het soms moeilijk om niet aan de hype mee te doen. Waarom zijn we zo trendgevoelig? En nog belangrijker, hoe kunnen we hiervan afkomen?

Door: Robbi Groefsema

Neem bijvoorbeeld de super low waist jeans uit de 00’s. We wilden toen allemaal zo’n lage broek aan, hoe lager hoe beter. Een decennia later werd de high waist jeans van de jaren 90 weer hot en vonden we de lage jeans niet meer om aan te zien. Tegenwoordig zie je de low waist weer overal opduiken. Hoe kan het dat een kledingstuk dat voorheen not done was, opeens weer in wordt? En waarom gaat iedereen daar zo in mee?

Trends maken ongeveer om de 20 jaar een comeback. Onderzoek heeft uitgewezen dat ontwerpers vaak inspiratie halen uit de tijd dat hun ouders jong waren. En waarom wij deze herhaling vaak opvolgen, heeft te maken met de kracht van herkenning. Als we een item vaak in het straatbeeld zien, zorgt dit voor een positieve reactie in onze hersenen. Hierdoor zijn we eerder geneigd om het item te kopen; het is blijkbaar een populaire keuze. Dit gaat hand in hand met kuddegedrag dat wij als mens bezitten. Als je buiten de boot valt is de kans kleiner dat je het overleefd. Dus als jij een kledingstuk draagt dat niet meer in de mode is, bestaat de kans dat je afgestoten wordt. En dat wil je natuurlijk niet.

Maar hoe kun je dan iets dragen wat je zelf leuk vindt en alsnog geaccepteerd worden? Het heeft allemaal te maken met het gevoel dat je uitstraalt. Als jij je onoverwinnelijk voelt in een bepaalde outfit, maakt het niet meer uit of dit volgens de mode is of niet. Het zelfverzekerde gevoel dat je uitstraalt is aanstekelijk en zorgt ervoor dat men jou in hun buurt wil hebben.

Het is daarom belangrijk dat je een eigen stijl creëert met kleding die jouw figuur goed tot zijn recht laat komen. Laten we het voorbeeld van de jeans er nog een keer bij pakken. Deze low waist skinny jeans kan prachtig zijn als je een slank figuur hebt. Maar als jij je helemaal geweldig voelt in een high waist flared jeans, omdat deze je rondingen mooi accentueert, dan moet je die vooral blijven dragen! Ook is het goed om te weten welke kleuren jou het beste staan, zodat je echt kunt stralen.

Zodra je weet welke modellen en kleuren het beste bij je passen, kun je goede basics gaan kopen die lang meegaan. Zoals een paar goede jeans, een aantal bijpassende bovenstukken en goede kwaliteit schoenen. Daarna is het tijd om je look af te stijlen met leuke accessoires.

Ga bij jezelf na wat voor persoon je bent en wat je wilt uitstralen. Mode is een vorm van zelfexpressie. Ben je iemand die graag op de voorgrond staat? Dan kun je lekker losgaan met creatieve combinaties. Je kunt alle kleuren van de regenboog combineren, print op print dragen, het maakt niet uit. Zolang jij er blij van wordt, is het goed. Ben je liever iemand op de achtergrond? Dan kun je nog steeds je stijl personaliseren met kleine details, zoals sieraden en accessoires.

Op deze manier draag je wat je zelf fijn vindt en ben je niet meer afhankelijk van de laatste modetrends. Natuurlijk is het oké om af en toe een nieuw kledingstuk te kopen. Als je het maar koopt omdat je het zélf leuk vindt en niet omdat het een nieuwe trend is. Hoe meer mensen zich focussen op een onafhankelijke persoonlijke stijl, hoe beter het is voor het milieu. En hopelijk zal over een paar jaar deze fast fashion trend niet meer in de mode zijn 😉

Vind je het lastig om een eigen stijl te creëren? Kom dan bij ons langs in de winkel en we helpen je er graag bij. We verkopen veel duurzame merken zoals Thinking Mu, Kuyichi, Komodo, Masaï en Tantä. Ons assortiment is breed en bevat veel verschillende soorten stijlen waardoor er voor ieder wat wils is. Onze collega’s geven je graag persoonlijk advies!