Blog

Pure Goods van Kuyichi

kuyichi broeken

Het fairtrade merk Kuyichi is vernoemd naar de Peruaanse god van de regenboog, die de samenleving kleur en positiviteit brengt. Daar nemen de mensen achter het gelijknamige modemerk een voorbeeld aan want zij willen voor de hele mode-keten -van katoenplukker tot klant- meer plezier in het leven!

Dit is geen verhaaltje voor de bühne. Kuyichi is namelijk opgericht door medewerkers van de NGO Solidaridad. Zij deden in het jaar 2000 onderzoek naar de katoenindustrie in Peru en schrokken enorm van de armoede en vervuiling die ze tegenkwamen.

Samen met de lokale katoenboeren gingen ze aan de slag om duurzame katoen te produceren. Dat wil zeggen: zonder chemicaliën en tegen eerlijke prijzen. Ze hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat er toen -dus nog niet zo heel erg lang geleden!- niemand interesse had in dure duurzame stoffen.

Als je wel de stoffen hebt, maar geen afnemers, dan kun je beter zelf kleding gaan maken. Ze vonden het hoog tijd om het een en ander te veranderen in de mode-industrie. Omdat de spijkerbroek het meest gedragen katoenen kledingstuk is én omdat de denimindustrie de meest vervuilende productie kende, begonnen ze met 100% biologische jeans.

Alle producten van Kuyichi zijn gemaakt van biologische en gerecyclede materialen, door mensen die goed worden behandeld en betaald. Kuyichi werkt alleen samen met mensen en bedrijven die er net zo over denken.

Bij Kuyichi geloven ze sterk in recycling. Daarom bestaat een deel van de collectie uit Post Consumer Recycled Denim, oftewel oude ingezamelde spijkerbroeken waarvan de stof wordt hergebruikt. Voor de nieuwe katoengarens wordt uitsluitend 100% duurzame biologische katoen gebruikt. Er worden dus geen chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden gebruikt. Pesticiden vervuilen de bodem en het water. In vergelijking met conventioneel verbouwde katoen vermindert de CO2 uitstoot met 60% door de biologische teelt. Bio katoen is ook beter voor de mensen die er mee moeten werken en het is beter voor je huid!