Blog

Thinking Mu: kleding met gezond verstand

thinking mu kleding

Het begrip duurzaamheid is aan inflatie onderhevig. Het wordt te pas en te onpas gebruikt om aan te geven dat we goed bezig zijn, maar lang niet altijd is duidelijk wat er dan wel zo duurzaam is. Dat is anders bij het Spaanse modemerk Thinking Mu. Dit label is in 2008 opgericht door vier vrienden uit Barcelona. Pepe Barguñó, Miquel Castells, Alejandro Arenas en Carlos Cortadellas. Stijlbewuste mannen die kritisch zijn over de schadelijke impact van de modeindustrie op het milieu en de samenleving. Zij namen zich voor ‘kleren te creëren met gezond verstand’.

De inspanningen van Thinking Mu gaan verder dan het uitten van goede voornemens en het aanschaffen van certificaten. Thinking Mu werkt veel met hergebruikte materialen, biologische grondstoffen, fairtrade productie en milieuvriendelijk geteelde hennep. Elk kledingstuk van Thinking Mu heeft een traceerbaarheidslabel met een QR-code. Hiermee kun je een volledig overzicht krijgen van de impact die het betreffende item heeft op mens, dier en milieu.

De makers van Thinking Mu richten zich op gepassioneerde vrouwen die geloven dat het leven het verdient om genoten en vooral gerespecteerd te worden. Dus wel modieus en leuk, maar zeker ook verantwoord.

Mooi voorbeeld is het afvalproject ‘Trash’. 17% van de kleding bestaat uit ‘afval’. Dat is dus feitelijk geen afval, want het is waardevolle grondstof voor nieuwe kleding. Toch is het ook wel weer afval want het is afgedragen versleten kleding. Die oude kleding wordt in de Fundació Maresme, een stichting zonder winstoogmerk die mensen met een verstandelijke handicap in dienst heeft, gesorteerd op de recyclebare stukken. Die bruikbare stukken worden in kleine deeltjes gehakt zodat er korte vezels overblijven. Om deze zwakke vezels sterker te maken gaan ze naar de spinnerij waar ze samen met duurzame vezels zoals tencel en bio katoen tot nieuwe garens worden geweven. Met deze nieuwe garens worden dan truien, broeken, tops, jurken of andere kledingstukken gefabriceerd.

Een ander voorbeeld is het gebruik van hennep als grondstof voor de kleding. Hennep is namelijk zo sterk dat je geen gif nodig hebt bij de teelt. Het heeft minder mest nodig dan andere gewassen. Het groeit supersnel en heeft heel weinig water nodig.

Door het afvalproject Trash en het gebruik van hennep wordt er bij Thinking Mu 80% minder water gebruikt dan bij conventioneel geproduceerde collecties.

Kijk eens naar Thinking Mu in de webwinkel van De Klaproos en zie of jij ook ‘Ready to Think’ bent.