Blog

Inti Knitwear: Heerlijk Voor De Wintermaanden

inti knitwear

Alle kledingstukken van het Nederlandse merk Inti zijn met de hand gebreid door vrouwen uit Ecuador en Peru. De vrouwen werken vanuit huis en gebruiken alleen de allermooiste baby Alpaca en Merino wol. Het resultaat kun je gerust verbluffend noemen want het zijn stuk voor stuk truien, vesten en sjaals om je vingers bij af te likken. Inti wordt gemaakt met respect voor de cultuur, de natuur en de mensen die het maken. De kleding van Inti wordt met zoveel aandacht en passie gemaakt dat op de labels van alle kledingstukken de handtekening van de breister staat.

 

Begin jaren negentig trok het Nederlandse stel Anna Cales en Leon van den Broek door Zuid-Amerika. Ze werden overdonderd door de prachtige natuur, de kleurrijke cultuur en de warmte van de mensen. Sindsdien, dus al meer dan 25 jaar, wonen ze de helft van het jaar in Otavalo, een stad in het noorden van Ecuador. Van daaruit werken zij mee aan het ontwerpen van de collectie, het inkopen van de wol, het begeleiden van de 700! breisters en de distributie van Inti.

 

Alle wol van Inti wordt lokaal geproduceerd op een van de mooiste plekken van Peru: de oude Incastad Arequipa. Daar, een paar honderd kilometer ten noorden van Chili, op een locatie die wordt gedomineerd door drie grote actieve vulkanen, dwalen vele kuddes alpaca en vincuna’s vreedzaam samen door de bergen. Eens per jaar worden ze bij elkaar gebracht en geschoren. Dit is de zachtste baby-alpacawol, uit het ruige zuiden van Peru.

 

Voor Zuid-Amerika zijn alpaca’s een zeer belangrijke soort – ze worden uitsluitend gefokt voor hun natuurlijke vezels, die vervolgens worden verwerkt tot de specifieke zachte wolsoort. In tegenstelling tot hun neef de lama, worden alpaca’s niet gebruikt als werkdieren.

 

Elke twee jaar wordt het Alpaca Fiesta georganiseerd – een enorm evenement in Arequipa (Peru) dat zich richt op de alpaca en hun wol. Naast de prachtige kuddes alpaca, worden er ook modeshows gehouden met -uiteraard- veel alpaca-wol.