Blog

Duurzaam shoppen

duurzaam shoppen

Houd je van mode, maar wil je het milieu niet te veel belasten? Deze tips zorgen ervoor dat jij met een gerust hart kunt shoppen zonder een enorme footprint achter te laten.

 

1.      Ga met zorg om met je kleding. Als je je kleding goed behandelt, blijft het langer mooi en hoef je minder snel iets nieuws te kopen. Kijk goed naar de wasvoorschriften in het label en volg deze bij het verzorgen van je kleding. Bedenk je ook twee keer voordat je iets in de was doet. Je kan het ook even buiten laten luchten of de vlek er met de hand uit wassen. De kleding wordt er niet mooier op wanneer je het te vaak wast, en een wasje minder is ook beter voor het milieu én jouw portemonnee!

2.      Koop alleen iets nieuws als je het écht nodig hebt. Impuls aankopen belanden vaak achter in de kast. Blijft een kledingstuk nog dagen in je hoofd hangen? Dan weet je zeker dat je het graag wil hebben en het dus vaak zult dragen.

3.      Vraag advies van een kenner. Als je advies vraagt aan iemand die verstand van mode heeft, een vriend of vriendin of een winkelmedewerker, weet je zeker dat het kledingstuk goed past. Dit zorgt ervoor dat het kledingstuk lekker zit en dat je het graag draagt.

4.      Koop kleding van goede kwaliteit. Een duurdere aankoop is uiteindelijk beter omdat het (vaak) langer meegaat. Ben je bang dat het over een jaar niet meer in de mode is? Koop dan iets met een tijdloos design. Dit kun je opleuken door er trendy accessoires aan toe te voegen.

5.      Kies voor een kledingstuk van natuurlijk materiaal en dan het liefst biologisch. Kijk in het label van welk materiaal het kledingstuk gemaakt is. Hoe natuurlijker hoe beter. Chemicaliën zijn slecht voor het milieu en het kledingstuk is beter recyclebaar als het van natuurlijke materialen is gemaakt.

6.      Koop tweedehands! Door tweedehands te kopen schaadt je de natuur niet. Ook heb je de kans om iets unieks te scoren in een vintage winkel of -markt. En ben je uitgekeken op een oud kledingstuk? Geef het dan een tweede leven! Door het te verkopen of in te leveren zorg je ervoor dat iemand anders minder nieuwe kleding koopt en dat helpt ook voor minder schade aan het milieu.

Wanneer de vraag naar duurzame kleding groeit, zal de mode-industrie zich hiernaar moeten gedragen. Dit zal impact hebben op de schade aan het milieu. Jij kunt dus ook op jouw manier hieraan bijdragen! Bij De Klaproos houden we rekening met het milieu door kleding van goede kwaliteit te verkopen en zoveel mogelijk gecertificeerde merken aan te bieden, zoals King Louie, Kuyichi, Thinking Mu en Inti. Ook helpen we je graag met kleding advies op maat. Zo kunnen we allemaal duurzaam shoppen.